Alles over Saffier
Saffier is een van ’s werelds meest geliefde edelstenen, bekend om zijn diepblauwe kleur en duurzaamheid. In deze tekst vertellen we alles wat u moet weten over deze fascinerende edelsteen, inclusief hun kenmerken, geschiedenis, herkomst, de vier C’s (karaatgewicht, helderheid, kleur en slijpkwaliteit), optische effecten, geaccepteerde bewerkingen, hun associatie met geboortemaanden en verzorging en onderhoud.
Saffier behoort tot de Big Five van edelstenen; de meest populaire edelstenen ter wereld. Ook diamant, smaragd, robijn en jade behoren tot deze selecte groep edelstenen.
Wat is Saffier?
Saffier is een waardevolle edelsteen die behoort tot de Korundgroep en wordt gekenmerkt door zijn opmerkelijke hardheid, met een score van 9 op de schaal van Mohs. Hierdoor is saffier een van de hardste natuurlijke stoffen na diamant. Zijn duurzaamheid maakt saffier ideaal voor sieraden die dagelijks worden gedragen.
Saffieren zijn niet alleen waardevolle edelstenen: ze staan symbool voor kracht. Hun intrigerende geschiedenis en zeldzaamheid maken ze des te waardevoller voor liefhebbers van edelstenen en sieraden.
De geschiedenis
Saffier heeft een eeuwenoude geschiedenis en heeft altijd een prominente plaats ingenomen in de wereld van juwelen en sieraden. In de oudheid werden saffieren beschouwd als krachtige talismannen die bescherming en voorspoed boden aan de drager. Ze waren favoriet bij koninklijke families en adel en ook in diverse geloofsovertuigingen speelt de saffier een belangrijke rol. Zo moesten bisschoppen saffieren dragen om de spirituele waarheid beter te kunnen zien. In essentie is saffier een buitengewone edelsteen met een rijke geschiedenis en tijdloze schoonheid.
Saffier symboliseert vriendschap, trouw, eerlijkheid, waarheid en hoop en zou zijn glans verliezen als de drager zich misdroeg en bijvoorbeeld zijn of haar partner bedroog. Hierdoor is het een uitstekende keuze voor een verlovingsring of elke ander sieraad dat uit liefde wordt gegeven.
Betekenis van Saffier
De oude Grieken noemden álle blauwe edelstenen ‘sáppheiros’ (blauwe steen) en hier komt dan ook de naam saffier vandaan. Pas sinds de 19e eeuw definiëren we de saffier als de steen waar we het nu over hebben.
Oorsprong en herkomst
De meest beroemde saffieren komen uit Sri Lanka (voorheen bekend als Ceylon). Andere belangrijke bronnen zijn Myanmar, Thailand, Madagascar, Australië en de Verenigde Staten. Een nieuwere vindplaats is Mozambique waar momenteel ca 25% van de gedolven stenen vandaan komt. De oorsprong van een saffier kan invloed hebben op zijn kleur en waarde.
Saffieren ontstaan tijdens het afkoelen van magma, het hoort bij de korundfamilie en bestaat hoofdzakelijk uit aluminiumoxide. Aluminiumoxide is echter grijzig of bruinig, maar door de aanwezigheid van kleine hoeveelheden titaan en ijzer krijgt de saffier zijn befaamde blauwe kleur.
Maandsteen
Saffier is de geboortesteen voor de maand september en symboliseert kracht, wijsheid, trouw en bescherming.
- Lees meer over maandstenen.
De Vier C’s
- Karaatgewicht (carat): hoewel karaatgewicht belangrijk is, zijn kleur, helderheid en slijpkwaliteit vaak nog crucialer bij het bepalen van de waarde van een saffier.
- Helderheid (clarity): bijna perfect zuivere saffieren zijn zeldzaam. Inclusies, of interne kenmerken, kunnen de helderheid verminderen en de schittering beïnvloeden. Zuiverheid is van invloed op de waarde van de steen.
- Kleur (color): de meest waardevolle saffieren zijn korenbloemblauw, met een hoge verzadiging en helderheid. Het meest populair zijn vaak de koningsblauwe saffieren. Ook andere kleurvarianten (geel, oranje, groen, roze en violet) van Korund heten saffier. Zonder toevoeging van kleur hebben we het over de blauwe variant, anders hebben we het bijvoorbeeld over gele saffier of groene saffier.
- Slijpvorm (cut): de meest voorkomende slijpvorm voor saffieren is de ovale slijpvorm, die de diepe kleur en schittering van de steen benadrukt.
Optische effecten
Saffieren kunnen optische effecten vertonen, zoals een asterisme (sterachtige lichtreflectie) of kleur veranderende eigenschappen, wat hun schoonheid en waarde kan vergroten.
Geaccepteerde bewerkingen
Veel saffieren ondergaan bewerkingen om hun kleur te verbeteren en helderheid te vergroten. Dit omvat vaak verhitting en berylliumbewerkingen, die algemeen aanvaard zijn in de edelstenenindustrie. Het is wel van belang dat een eventuele bewerking bij verkoop wordt vermeld.
- Lees meer over het bewerken van edelstenen.
Imitaties van Saffier
Saffier is populair en kostbaar en wordt daarom al sinds mensheugenis geïmiteerd. Voorbeelden zijn blauw glas, ioliet, blauwe toermalijn, tanzaniet en blauwe spinel. Maar ook blauwe synthetische spinel en doubletten zoals korund-korund komen voor. Vraag dus altijd om het edelsteencertificaat als u een sieraad met een saffier wilt aanschaffen.
Certificeringen
Het is belangrijk om saffieren te kopen bij gerenommeerde juweliers, zoals De Tijd, die certificeringen kunnen verstrekken om de kwaliteit en authenticiteit van de steen te waarborgen.
Verzorging en onderhoud
Saffieren moeten met zorg worden behandeld om krassen te voorkomen, aangezien ze buitengewoon hard zijn. Regelmatig schoonmaken met een mild sopje en zachte borstel helpt om hun glans te behouden.
- Lees meer over het onderhouden van sieraden.