Alles over Diamant
Wellicht overweegt u de aanschaf van een sieraad met diamant, of misschien bent u gewoon geïnteresseerd in de achtergrond en de vele facetten van het hardste en vurigste mineraal ter wereld. Diamant is door geen enkel ander materiaal te beschadigen en is dus onverslijtbaar en onvergankelijk. Deze eigenschappen geven diamant ook zijn blijvende waarde.
Wat is diamant?
Diamant wordt wel de ‘koning den edelstenen’ genoemd. Toch is deze edelsteen heen eenvoudig van samenstelling. Diamant bestaat uit zuivere koolstof, die gekristalliseerd is ten gevolge van eer hoge druk en hoge temperatuur. Dergelijke omstandigheden vinden we op een diepte van 150 tot 200 km onder het aardoppervlak. Daar precies ontstaat diamant. Diamant heeft lang geleden zijn weg naar het aardoppervlak gevonden door vulkanische uitbarstingen. De afgekoelde en gestolde door vulkanische uitbarstingen. De afgekoelde en gestolde lava die diamant bevat noemen we ‘kimberliet’. Tegenwoordig vinden we niet alleen diamant in kimberliet, maar ook in revierbeddingen, en zelfs in zandafzettingen langs de zeekust. Hier zijn diamanten in de loop van lange tijd naar toe vervoerd, door afbraak van de kimberliet onder invloed van weer en wind.
De geschiedenis
Ruim 2800 jaar geleden werd diamant voor het eerst in India gedolven. Pas aan het eind van de 19e eeuw begon vondsten in Zuid-Afrika de moderne diamantindustrie. De eerste grote diamantmijn in dit land, de Kimberley-mijn, ontstond op de plek waar een jongen een ruwe diamant vond van 21,25 karaat. De vondst van deze steen, de Eureka, werd door deskundigen in eerste instantie niet serieus genomen. Twee jaar later ontdekte een herder op ongeveer dezelfde plaats een diamant van 83,5 karaat. Dat gaf de doorslag en de Kimberley-mijn werd een van de beroemdste mijnen ooit.
Hoewel de diamant productie in de afgelopen jaren is toegenomen, is er naar schatting in de loop van de geschiedenis in totaal slechts 500 ton diamant gewonnen. Van alle diamanten die nu gevonden worden, is ongeveer 15 tot 20 procent geschikt om in een sieraad te verwerken. Het delven van diamant is ondanks alle moderne technieken nog altijd zeer gecompliceerd. Er moet gemiddeld iets meer dan 6 ton ruw gesteente verwerkt worden om 1 gram ruwe diamant te winnen. Dit geeft aan waarom diamant zo zeldzaam en kostbaar is. Tegenwoordig verzorgt de top-vijf van diamant producerende landen in volume 90 procent van de wereldproductie van ruwe diamant. In waarde neemt Zuid-Afrika 16 procent van de totale productie voor zijn rekening. De belangrijkste producerende landen zijn: Australië, Rusland, Botswana, Namibië, Zuid-Afrika, Angola, Democratische Republiek Congo en Canada.
Diamant: symbool van eeuwigdurende trouw
Diamant werd in de 15e eeuw uitsluitend gedragen door koningen en andere machtshebbers. Dit stond symbool voor macht, moed en onoverwinnelijkheid. Vandaag de dag is diamant het ultieme symbool van romantiek. Gevormd in het diepst van de aarde heeft deze edelsteen een mystieke aura die ongeevenaard is. Deze mystiek leidde ertoe dat diamant vanaf het allereerste begin is geassocieerd met liefdesverhalen en -legenden. Zo werd er verteld dat de pijlenvan Cuido diamanten punten hadden. De grieken geloofden dat het vuur in een diamant de weerspiegeling van de eeuwig brandende vlam der liefde was. in de Middeleeuwen was het geloof wijd verbreid dat diamanten een magnetische aantrekkingskracht hadden. Men dacht dat echtgenoten door het dragen van een ring met diamant naar elkaar toegetrokken werden.
De kwaliteit van diamant
De waarde van een diamant wordt bepaald door een combinatie van 4 verschillende kwaliteitsnormen, die de 4 C’s genoemd worden.
Krachtgewicht (carat weight)
het gewicht word uitgedrukt in het aantal karaat.
Zuiverheid (clarity)
bijna alle diamanten bevatten minuscule sporen van andere mineralen. Deze worden ook wel insluisels genoemd en zijn als het waren de vingerafdrukken van de diamant.
Kleur (colour)
hoewel het merendeel kleurloos lijkt, hebben ze vaak een gele of bruine tint. De mooiste diamant is kleurloos, want alleen een kleurloze diamant heeft een volmaakte prismawerking. Echt uitzonderlijk zijn diamanten met een natuurlijke, heldere gele, oranje, groene, blauwe, roze of rode kleur. Deze zeldzame edelstenen worden ‘fancy colour’ genoemd en zijn bijzonder veel waard.
Slijpsel en slijpvorm (cut)
Het slijpsel is het enige waar de mens invloed op heeft bij de 4 c’s. een diamant kan er soms op het eerste oog uit zien als een normale kiezelsteen. Een diamant verliest tijdens het slijpproces gemiddeld zo’n 50 procent van zijn oorspronkelijke gewicht. Een diamant ontleed zijn schittering aan de breking van wit licht in alle kleuren van de regenboog. De slijper heeft daarom de taak alle facetten zodanig aan te brengen dat de schittering te zien is.
Naar aanleiding van deze 4 c’s kan de waarden worden bepaald. Deze is namelijk afhankelijk van gewicht, zuiverheid, kleur en slijpsel. De waardenverschillen kunnen heel groot zijn, met name bij wat grotere stenen en bij de van origine fancy colour stenen. Deze waarden is meestal alleen in een laboratorium vast te stellen . daarom worden dergelijke diamanten vaak met een expertiserapport van een edelsteenkundige laboratorium verkocht.