Eerlijke sieraden van Fairmined goud

Een eerlijk sieraad van goud waarvoor een eerlijke prijs aan de mijnwerkers is betaald, draagt gevoelsmatig veel prettiger. Voor trouwringen en sieraden uit eigen atelier werken wij daarom met fairmined goud. In deze sieraden wordt de Fairmined keurmerk-stempel geslagen. Het keurmerk is overigens niet alleen een waarborg voor u als klant, het staat ook voor kwaliteit en onderscheid in duurzaamheid.

Eerlijke sieraden van Fairmined goud

Jarenlang hebben wij met veel plezier sieraden gemaakt van goud met het label Fairtrade van Max Havelaar. Helaas is dit keurmerk komen te vervallen. Gelukkig hebben wij een nieuwe partner gevonden met een vergelijkbaar label, namelijk het Fairmined-label van ARM (Alliance for Responsible Mining). Maatschappelijk verantwoord ondernemen is voor ons essentieel, daarom gebruiken wij enkel goud en diamanten met een duurzame en conflictvrije herkomst. Want, eerlijke sieraden van Fairmined goud zijn zoveel mooier.

Fairmined goud wordt in Nederland bij de Edelmetaal Waarborg in Gouda of Joure van een stempel voorzien. Dit goud word ook wel in de volksmond ‘groen goud’, ‘goed goud’ of ‘eerlijk goud’ genoemd. Duurzame, conflictvrije diamanten hebben het Kimberley-certificaat of komen van Canadamark

Wat is het verschil tussen Fairtrade en Fairmined goud?

Het Fairtrade-label stond, net als het Fairmined-label nu, voor bescherming van mens en milieu. Het doel van het label is dat mijnwerkers naast een reële prijs voor het goud, ook worden beschermd door middel van speciale strenge veiligheidsregel, zodat ze hun beroep op een veilig manier kunnen uitoefenen. Daarnaast wordt er tijdens het delfproces op gelet dat het milieu zo min mogelijk wordt belast. Er is voor ons als juwelier en voor u als consument feitelijk geen verschil tussen Fairtrade en Fairmined goud.

Waarom kiezen voor een Fairmined sieraad?

De mijnwerkers die het goud delven staan aan het begin van een lange en ingewikkelde handelsketen. Wereldwijd werken er 16 miljoen mijnwerkers in de goudsector. Vaak worden zij gedwongen veel te lage prijzen te accepteren. Door voor een Fairmined sieraad te kiezen zorgt u ervoor dat de mijnwerkers in betere omstandigheden hun werk kunnen uitvoeren en voor een betere prijs. Naast die eerlijke prijs ontvangen ze ook een speciale premie die wordt geïnvesteerd in de gemeenschap en allerlei projecten, zoals de bouw van een crèche en basisschool, en de aanschaf van computers voor het volwassenonderwijs. Daarnaast is het delven van goud normaal erg gevaarlijk ivm kwik dat gebruikt wordt. Tevens vinden er veel ongelukken plaats en zijn de werkomstandigheden slecht, fysiek erg zwaar en schadelijk voor de gezondheid.

De effecten van het gezonder werken

De 29-jarige Gina Davila heeft twee kinderen en is getrouwd met een van de mijnwerkers. Met 180 andere vrouwen zorgt zij voor het scheiden van het goud van de erts. Met een klein stukje gereedschap genaamd ‘de manito’ gaat zij te werk. Zo zorgt zij er voor dat de stukken erts waarin het meeste goud zit door worden verkocht aan de Sotrami. Iedere maand worden de opbrengsten eerlijk verdeeld. Dankzij Fairmined kregen de vrouwen zoals Gina een voorlichting over hoe zij hun werkplek veiliger en gezonder konden maken. Gina vertelde: ”Het deed mij pijn iedere dag mijn kinderen mee te moeten nemen naar een ongezonde werkplek waar zij veel stof inademden.”

ringen van fairmined goud ringen met fairmined goud fairmined gouden ringen

×