Edelstenen zijn zeldzame gesteentes die worden bewerkt (geslepen en gepolijst) en vervolgens verwerkt in sieraden en juwelen. Wanneer we het vanuit een andere hoek benaderen, zijn het in basis allemaal mineralen. Mineralen worden weer onderverdeeld in diverse groepen op basis van hun chemische formule. Om als edelsteen geclassificeerd te worden, moet een mineraal voldoen aan een aantal voorwaarden zoals: schoonheid, duurzaamheid en zeldzaamheid. Hieronder vindt u een lijst met bekende edelstenen en hun eigenschappen:
Amethist
Kleur: paars/violette
Amethist is een van de bekendste stenen uit de kwartsgroep en een violette variëteit van mineraalkwarts. In natuurlijk licht komt de steen het beste tot zijn recht.
Aquamarijn
Kleur: Bleekblauw, bleekgroen, geelgroen, blauwgroen
De naam Aquamarijn stamt af van het Latijnse aqua marina, “zeewater” en is een variëteit van beril. Santa Maria aquamarijnen hebben de mooiste kleur blauw.
Citrien
Kleur: geel
Citrien of citroenkwarts is een kwartsvariëteit. Door geothermische verhitting van amethist of rookkwarts reageren de ijzerionen en wordt de steen geel.
Diamant
Kleur: kleurloos, wit, grijs, zwart, blauw, bruin, geel, oranje, roze, rood, paars, groen
Diamanten zijn transparante kristallen die onder hoge druk ontstaan uit koolstof. Diamant heeft een uitzonderlijk hoge brekingsindex en dispersie. Hierdoor wordt licht gebroken en weerkaatst, wat zorgt voor de prachtige schittering van de steen. Er zijn verschillende slijpvormen, maar de meest bekende slijpvorm is ‘briljant’, met 58 facetten. Deze slijpvorm is zo bekend geworden, dat het een op zichzelf staande term is geworden en waardoor mensen soms denken dat briljanten en diamanten twee verschillende soorten edelstenen zijn.
De Ster van Afrika, of Cullinan, is met 3106 karaat de grootste ruwe diamant ooit gevonden. Deze diamant is geslepen en verwerkt in de kroonjuwelen van Engeland. De grootste productielocaties zijn in Rusland, Congo, Botswana, Australië en Canada. Bij De Tijd werken wij uitsluitend met conflictvrije diamanten.
Malaya granaat
Kleur: donker tot licht roodachtig oranje
Malaya of malaia granaat is de naam voor een zeldzame variëteit van de granaat, die uitsluitend in Tanzania en Kenia wordt gevonden. Doorgaans zijn lichtere kleurvariaties zeldzamer en daardoor kostbaarder.
Peridot
Kleur: diep geelgroen
Variëteit van olivine. Is een veelvoorkomend mineraal dat wordt gevonden in delen van Noord- en Zuid Amerika, Afrika, Azië en Australië. Een buitenaardse variant van peridot is gevonden in meteorieten.
Saffier
Kleur: Diepblauw
Saffier is een transparant korund en dankt zijn blauwe kleur aan “vervuilende” ijzerdeeltjes. Mits van goede kwaliteit is saffier een van de meest waardevolle edelstenen.
Robijn
Kleur: Rood
Robijn is een korund variëteit en dankt zijn rode kleur aan chroom deeltjes. Uiterst zeldzaam, kostbaar en bijna net zo hard als diamant.
Smaragd
Kleur: smaragdgroen/donkergroen
Smaragd is een groene variëteit van beril en wordt al millennia lang gebruikt in sieraden en kunstvoorwerpen. De groene kleur n is synoniem geworden voor de officieel erkende kleur ‘smaragdgroen’.
Tanzaniet
Kleur: Blauw / blauwviolet
Een variëteit van het mineraal zoisiet en komt, zoals de naam al doet vermoeden, uit Tanzania. Het grootste stuk Tanzaniet werd in 2020 gevonden, woog maar liefst 9,27 kg en werd verkocht voor meer dan 3,1 miljoen euro verkocht.
Toermalijn
Kleur: Kleurloos, alle tinten blauw of groen, rood, bruin, paars of zwart
Toermalijn is de naam voor een groep mineralen. Er worden in de handel zeven variëteiten onderscheiden, die elk een andere kleur vertegenwoordigen. ‘Turmali’ betekent in het Singalees dan ook ‘steen met gemengde kleuren’.
Topaas
Kleur: Oorsponkelijk kleurloos, geel, bruin, lichtblauw, roze
Pure topaas is kleurloos, maar door “verontreiniging” komt deze steen in veel kleurvariaties voor.
Tsavoriet
Kleur: groen
Tsavoriet is een variëteit van granaat. Pas sinds 1974, na een campagne van Tiffany & Co, werd de steen belend bij het grote publiek.