Meteoriet sieraden
Als enige juwelier in Nederland creëren wij sieraden van goud, platina en titanium die ingelegd zijn met meteoriet en eventueel bezet met edelstenen. Hiervoor gebruiken wij delen van de Seymchan meteoriet die in 1967 in de Russische Seymchan-rivier werd ontdekt. Dat meteorieten afkomstig zijn uit het universum is algemeen bekend maar wat maakt zo’n steen nou zo bijzonder? In dit blog nemen we je mee in de fascinerende wereld van meteorieten en we vertellen je over de bijzondere sieraden die wij hiervan maken in ons Atelier De Tijd.
Wat is een meteoriet
Een meteoriet is een steen die afkomstig is uit de ruimte en onderdeel van een groter object, zoals een asteroïde of komeet die uit elkaar valt. Als delen hiervan naar de aarde vallen, verhit de atmosfeer deze waardoor ze gaan gloeien en uit elkaar vallen. Dit is vaak zichtbaar in de vorm van een “vallende ster”: een gloeiende lichtstreep die zichtbaar wordt bij de verbranding van een meteoriet. Sommige delen zijn echter groot en sterk genoeg om te overleven en belanden als meteoriet op aarde. Deze variëren in grootte van kleine kiezels tot grote rotsblokken. De grootste, bekende meteoriet op aarde is de Hoba-meteoriet, een gigantische ijzermassa van 60 ton die 80.000 jaar geleden op aarde viel, en nog altijd op dezelfde plek ligt in Namibië. Het is de grootste bekende meteoriet én ijzermassa op het aardoppervlak en is in 1955 uitgeroepen tot nationaal monument.
Samenstelling meteoriet
De meeste meteorieten bestaan uit Afhankelijk van hun oorsprong bestaan meteorieten uit verschillende materialen: gesteenten of metaal, of een combinatie van beide. Ze bevatten over het algemeen echter enkele gemeenschappelijke elementen en mineralen. Dit zijn de belangrijkste componenten die in meteorieten worden aangetroffen:
- Metaalmineralen: voornamelijk ijzer en nikkel. Deze metalen komen vaak voor in de vorm van legeringen, zoals kamaciet en taeniet;
- Silicaatmineralen: zoals olivijn, pyroxeen en veldspaat. Deze mineralen vormen de rotsachtige componenten van meteorieten;
- Koolstofhoudend materiaal: zoals chondrieten waaronder aminozuren en andere complexe moleculen. Deze kunnen inzicht verschaffen in de vroege chemie van het zonnestelsel en de mogelijkheid van leven;
- Sulfiden: sulfidemineralen zoals ijzersulfide, komen vaak voor in meteorieten. Deze mineralen kunnen informatie verschaffen over de omstandigheden in het vroege zonnestelsel;
- Sporenelementen: waaronder edelgassen zoals helium, neon en argon, maar ook andere elementen zoals zuurstof, waterstof en koolstof.
Meteorieten bieden door hun samenstelling waardevolle inzichten in de samenstelling en geschiedenis van het zonnestelsel, omdat ze overblijfselen zijn van de vroege vorming en evolutie ervan.
Herkomst meteorieten
De overgrote meerderheid van de gevonden meteorieten bestaat uit fragmenten van asteroïden, naar schatting zo’n 99,8%. Dit zijn rotsachtige hemellichamen die voornamelijk voorkomen in de asteroïdengordel tussen Mars en Jupiter. Door botsingen met andere objecten of de zwaartekracht van planeten, kunnen deze uit hun baan raken en richting de aarde geslingerd worden.
Een klein gedeelte is afkomstig van kometen: ijsachtige hemellichamen die rond de zon draaien in de buitenste regionen van ons zonnestelsel. Bij nadering van de zon stoten deze gas en stof uit waardoor deze gaan gloeien en een vurige staart achterlaten. Delen hiervan kunnen de aarde bereiken in de vorm van een meteoriet.
Ook delen van planeten, vaak als gevolg van een inslag van een meteoriet, komen voor als meteoriet op aarde. Zo zijn er delen gevonden waarvan aangenomen wordt dat deze afkomstig zijn van Mars, Mercurius en Venus en zelfs van hemellichamen van buiten ons zonnestelsel, zoal interstellaire meteorieten.
Meteorietinslagen
Naar schatting bereiken zo’n 17.000 meteorieten per jaar ons aardoppervlak. Dit zijn er dus nogal wat en toch horen we er maar weinig over. Niet zo vreemd als je nagaat dat de meeste erg klein zijn en daardoor nauwelijks opvallen. Bovendien is een groot gedeelte van de aarde bedekt met water en ook inslagen in onbewoonde gebieden zoals oerwouden en woestijnen, vallen niet of nauwelijks op. In totaal zijn er dan ook maar zo’n 1.300 meteorietinslagen gedocumenteerd.
Grootste meteoriet
De grootste en beroemdste meteoriet is wellicht degene die leidde tot het massaal uitsterven van de dinosaurussen, zo’n 66 miljoen jaren geleden. Deze was naar schatting zo’n 10 tot 15 kilometer groot en sloeg in bij het schiereiland Yucatán (Mexico). De inslag had een impact vergelijkbaar met 10 miljard atoombommen van Hiroshima-formaat. Deze meteoriet veroorzaakte een krater van zo’n 180 kilometer doorsnede en 20 kilometer diep. Het effect hiervan was catastrofaal: enorme tsunami’s, massale branden door hete puinregen en een enorme stofwolk die de aarde bedekte. Zonlicht werd geblokkeerd en de voedselketen op land storten in.
De Seymchan meteoriet
Deze meteoriet werd in 1967 ontdekt door geoloog F.A. Mednikov tijdens een geologische verkenning. De meteoriet van 323.3 kg lag nauwelijks zichtbaar tussen de stenen van een zijtak van de rivier Hekandue. Niet veel later, in oktober 1967, werd op 20 meter afstand nog een (kleiner) gedeelte van deze meteoriet gevonden met een metaaldetector. Er wordt aangenomen dat deze meteoriet miljoen jaren geleden op aarde is gevallen. Het is deze bijzondere meteoriet die de basis is voor onze meteoriet sieraden.
Unieke samenstelling
De Seymchan meteoriet bestaat uit een unieke combinatie van materialen, waaronder ijzer- en pallasietcomponenten en bevat sporen van nikkel, koper, iridium en goud. De aanwezigheid van pallasiet, een zeldzame combinatie van ijzer en olivijn, geeft de meteoriet een prachtige, kristallijne structuur die zorgt voor een opmerkelijke uitstraling. Met een ouderdom van meer dan 4 miljard jaar biedt de Seymchan meteoriet niet alleen esthetische waarde, maar ook wetenschappelijke inzichten in de vroege vorming van ons zonnestelsel.
Wildmanstätten-patroon
De ijzeren delen van meteorieten vertonen vaak een prachtig patroon, het zogenaamde Widmanstätten-patroon, dat ontstaat tijdens het afkoelproces in de ruimte. Dit patroon zien we volop in de Seymchan meteoriet en dit maakt deze meteoriet bijzonder aantrekkelijk voor verzamelaars en voor wie op zoek is naar een uniek sieraad.
Meteoriet sieraad met certificaat
De International Meteorite Collectors Association (IMCA) richt zich op het bevorderen van de kennis over en passie voor meteorieten en ondersteunt wetenschappers over de gehele wereld door informatie te delen. Een belangrijk aspect van IMCA is dat zij garandeert dat leden zich houden aan hoge ethische en professionele normen. Hierbij verzorgen zij de certificering die de authenticiteit en herkomst bevestigt van meteorieten, waardoor verzamelaars met vertrouwen kunnen handelen en kopen. IMCA draagt zo bij aan de integriteit van de meteorietenmarkt en versterkt de gemeenschap van enthousiaste verzamelaars. Zo weet u dat een meteoriet sieraad van Atelier De Tijd gegarandeerd authentiek is.
Trouwringen met meteoriet
Liefde overstijgt alle grenzen, net zoals de sterren en planeten. Daarom is de sky niet de limit bij De Tijd. Onze meteoriet trouwringen worden handgemaakt van goud of platina en ingelegd met zeldzaam meteoriet met het zogenaamde Widmanstätten patroon. En aangezien ieder stukje meteoriet net weer even anders is, is ook iedere trouwring met meteoriet uniek. Als er iets symbool staat voor de eeuwigheid dan zijn het wel meteoriet trouwringen en daarvoor kun je alleen bij De Tijd terecht.
Verlovingsring met meteoriet
Ben je nog niet toe aan trouwringen maar wil je wel jullie liefde vereeuwigen met een verlovingsring met meteoriet, dan ben je uiteraard ook hiervoor bij De Tijd aan het juiste adres. Ook onze meteoriet verlovingsringen worden handgemaakt van goud of platina en ingelegd met zeldzaam meteoriet met het zogenaamde Widmanstätten patroon. In onze optiek is de spanzetting de fraaiste wijze om een diamant te zetten gezien de steen vanuit alle hoeken te bewonderen is. In de meteoriet spanring wordt de briljant op spanning geklemd tussen het materiaal.
Andere sieraden
Ook andere sieraden lenen zich uitstekend om te combineren met meteoriet, of het nu gaat om een hanger, manchetknopen of een bijzondere herenring, bij De Tijd vind je het allemaal. Wij zijn nou eenmaal gefascineerd door de schoonheid van meteoriet en het unieke karakter van meteoriet. Ieder meteoriet sieraad is uniek en bevat een stukje van de eeuwigheid.
Kom je onze meteoriet sieraden bewonderen?
Je kunt natuurlijk online onze meteoriet sieraden bewonderen maar in het echt zijn ze nog veel mooier. Je bent daarvoor van harte welkom in onze winkel, ook als je zelf een idee hebt voor een bijzonder meteoriet sieraden. Onze ontwerpers en meester edelsmeden bespreken graag met je de mogelijkheden tijdens een persoonlijke afspraak.