Maandstenen; symboliek van edelstenen en de maand

Wij adviseren u graag over de symboliek van maandstenen, want al sinds mensenheugenis spreken kleurstenen tot de verbeelding. De glans en kleur van deze edelstenen geven een prachtig effect aan gouden sieraden én aan het leven. Al eeuwen worden magische eigenschappen aan mooie en zeldzame edelstenen toegekend en gedacht dat zij bijzondere krachten bezitten.

Naar ringen met edelstenen

Maandstenen

Een edelsteen geharmonieerd met zijn drager zou een grote invloed hebben op lichaam, geest en bestaan. Daarom werden edelstenen geassocieerd met tekens uit de dierenriem en vervolgens gekoppeld aan een kalendermaand. In Amerika ontstond de gewoonte om sieraden met ‘birth stones’ ofwel geboortestenen te geven, waarbij de kleur en edelsteen afhankelijk is van de geboortemaand. Hoewel er veel verschillende lijsten voor maandstenen in omloop zijn, wordt onderstaande – in 1912 opgestelde – lijst voornamelijk gehanteerd.

 

Maandstenen

Maand                             Kleur Maandstenen
Januari Donkerrood Granaat
Februari Paars Amethist
Maart Lichtblauw Aquamarijn
April Wit Diamant & Bergkristal
Mei Heldergroen Smaragd
Juni Beige Alexandriet, Parel & Maansteen
Juli Rood Robijn
Augustus Lichtgroen Peridot
September Diepblauw Saffier
Oktober Bond Opaal & toermalijn
November Geel Topaas & Citrien
December Hemelsblauw Turkoois & Tanzaniet

 

Januari – Granaat

GranaatDe granaat is de edelsteen voor de maand januari. De bekendste granaat is de donkerrode granaat. Granaten kunnen wel in allerlei kleuren, behalve blauw, gevonden worden. Er wordt verteld dat Noah een grote granaat in zijn Ark opgehangen had om zijn reis wat te verlichten. Een granaat zou als maandsteen namelijk de weg wijzen gedurende de nacht en bovendien zou het beschermen tegen nachtmerries en een tegengif vormen bij beten van de slang.

Granaten worden gevonden in de Verenigde Staten, Afrika, Sri Lanka, Brazilië en India.

Februari – Amethist

Amethist

Amethisten zijn de maandstenen die horen bij de maand februari. De amethist is een kwartssoort die in de schakeringen van lichtlila tot donkerpaars voorkomt. De perfecte amethist zou er een zijn die dieppaars is met roze vlammen die de steen een soort vuur geven. De amethist zal bescherming bieden tegen vergiftigingen en een versoberende invloed op het brengen van vrede en rust. De amethist wordt veel aangetroffen in oude Griekse en Egyptische ornamenten, omdat het de koningen altijd heeft bekroond.

Amethisten worden gevonden in Brazilië, Uruguay en Zambia.

 

Maart – Aquamarijn

AquamarijnDe aquamarijn is een traditionele edelsteen voor de maand maart. In de meest ideale en mooie vorm is de kleur helderblauw. De aquamarijn behoort tot de beryl-groep en komt prachtig uit in een ovale of rechthoekige vorm. De lichtblauwe kleur heeft de gelijkenis met de zee wat ervoor zorgt dat schippers dachten dat het tegen onheil kon behoeden. In zijn kielzog brengt de edelsteen liefde en affectie met zich mee. Het is een universeel symbool voor jeugd, hoop en gezondheid.

De aquamarijn komt voor in Brazilië, Nigeria, Zambia, Madagaskar en de Oekraïne.

 

April – Diamant

DiamantDe diamant gaat hand in hand samen met de maand april. De naam diamant komt van de Griekse ‘adamas’, wat onoverwinnelijk betekent. Diamanten zijn sinds het Griekse rijk symbool voor de eeuwige liefde. Z’n 2500 jaar geleden werden de diamanten in India gevonden en werd er gedacht dat het splinters van sterren waren, gekristalliseerde bliksems of zelfs versteende dauwdruppels. Hoewel het merendeel altijd kleurloos lijkt hebben de vaak een gele of bruine tint. Bij de kleurloze variëteit komt het dispersie het beste tot uiting door de volmaakte prismawerking.

De diamant wordt in Australië, Zaïre, Botswana, Zuid-Afrika, Namibië en Rusland gevonden.

 

Mei – Smaragd

Smaragd

De smaragd hoort bij de meimaand. Een smaragd in de waardevolste vorm komt voor in de pure, grasgroene kleur. Een loep

zuivere smaragd is zeer zeldzaam en meestal maar heel klein. De ronde gaat dat de smaragd vele bijzondere krachten heeft als het genezen van allerlei kwalen en ziektes, de intelligentie verhogen, slechtziendheid verminderen en onvruchtbaarheid verhelpen.

De smaragd komt voor in Colombia, Brazilië, Zambia en Zimbabwe.

 

Juni – Parel

ParelDe parel is voor de maand juni het symbool. De parel wordt vaak gezien als een mineraal wat het niet is. Het is een product van de pareloester. Als een zandkorrel of parasiet de oester binnendringt, wordt deze omringt met vele laagjes parelmoer. Helaas zijn de natuurlijker of Oriënt parels zeldzaam. Parels worden tegenwoordig daarom voornamelijk gekweekt. De mens zorgt er dan voor dat er een indringer de oester binnenkomt en hierdoor de vorming van de parel begint. De parel staat voor een gelukkig huwelijk, bescheidenheid, trouw en puurheid.

De zoetwaterparel komt voornamelijk uit China en de cultivéparels komen voornamelijk uit Japan.

 

Juli – Robijn

RobijnDe maand juli is onlosmakelijk verbonden met de Robijn. Vanwege zijn zeldzaamheid en schoonheid wordt de robijn de heer onder de edelstenen genoemd. De Birmese robijn is de mooiste ter wereld door zijn pure rode kleur met een licht blauwe ondertoon. Het dragen van een robijn zou je tegen ongeluk behoeden en hem of haar een harmonieuze relatie met de medemens bezorgen. Deze krachten zouden versterkt worden als de robijn aan de linkerzijde van het lichaam gedragen wordt. De robijnen van Birma zijn al eeuwenlang vermaard.

De steen wordt gedolven in Thailand, Vietnam, Sri Lanka, Kenia, Cambodja, Afghanistan en India.

 

Augustus – Peridoot

PeridootDe peridoot is een maandsteen voor de maand augustus. De edelsteen is levendig limoengroen en heeft in de beste gevallen geen bruine of olijfgroene schaduw. De peridoot wordt gevormd in vulkanen en waren een grote favoriet bij piraten. Zij gebruiken hem als amulet tegen alle vormen van kwaad en geloofsdaden dat de peridoot in combinatie met goud hem zou beschermen gedurende de nacht. Deze edelsteen wordt ook verwerkt in bekers waaruit medicijnen werd gedronken, omdat de kracht van geneesmiddelen erdoor zou toenemen.

De peridoot wordt gevonden in Birma, de verenigde staten en China.

 

September – Saffier

SaffierSeptember is de maand van de saffier. De saffier vertoont rijkdom aan schakeringen van lichtblauw tot diep nachtblauw. In het verleden werd de saffier door heksen en priesters gedragen omdat de steen hen in staat zou stellen de toekomst te voorspellenen wonderen te kunnen verklaren. Er werd ook gelooft dat de saffier zijn glans zou verliezen als de drager zich misdroeg en bijvoorbeeld de partner bedroeg. Om deze reden gaven gehuwden elkaar graag een sieraad met saffier cadeau.

Vindplaatsen van de saffier zijn sri lanka, Thailand, Cambodja, Birma, Kashmir, Australië, Nigeria, Kenia, Tanzania, China en de verenigde staten.

 

Oktober – Opaal

OpaalDe opaal is de maandsteen van oktober. Wit opaal is heel licht van kleur, doorschoten met vlammen in vele verschillende kleuren. Naast wit opaal bestaat er ook zwart, donkerblauw, donkergroen of grijs van kleur en kent nuances rood, roze of heldergroen. De opaal staat symbool voor hoop, onschuld en reinheid. In de middeleeuwen werd de opaal gedragen door gefortuneerde blonde meisjes die de steen bij zich droegen om de lichte haarkleur te behouden. In die dagen dacht men ook dat de eigenaar van de opaal in staat was onzichtbaar te worden als dit nodig was.

De opaal kan gevonden worden in Australië, Mexico en de verenigde staten.

 

November – Topaas

TopaasDe topaas kleurt de maand november. De trantsparante goudgele topaas is de bekendste onder de topaas, maar ze worden ook in andere kleuren gevonden. De oranjerood kleurige topaas wordt ‘imperiaal’ genoemd en is heel zeldzaam en kostbaar. De topaas wordt als meest genezende kracht gezien van de maandstenen. Zo zou de topaas in staat zijn slapenloosheid te verhelpen, verhitte gemoederen te bedaren en zowel krankzinnigheid als astma te genezen.

De topaas wordt gewonnen in Brazilië, Nigeria, Sri lanka, Pakistan en China.

 

December – Turkoois

TurkooisDe turkoois worden als maandstenen toegekend aan de laatste maand van het jaar. Deze edelsteen wordt gevonden in alle kleuren tussen hemelsblauw en blauw- en appelgroen. Al eeuwen geleden voor we aan de jaartelling begonnen zijn, werd turkoois verwerkt in sieraden, amuletten en als ingrediënt in cosmetica. In de zestiende eeuw was turkoois zeer geliefd bij de indianen. Zij waren van mening dat de edelsteen jagers naar de prooi zou leiden en voorspoed en geluk zal brengen. Turkoois in de beste kwaliteit wordt gevonden in het noordoosten van Iran.

De Verenigde Staten is het belangrijkste land in het proces van turkoois.

 

Naar ringen met edelstenen

Onderhoud tips voor uw sieraden met edelstenen.

  • Edelstenen die dagelijks gedragen worden kunnen vuil worden door huidvet en/of stof. Het is daarom van belang om uw sieraden met enige regelmaat te reinigen, dit is mogelijk in een lauw sopje en daarna met een niet pluizende doek droog te deppen.
  • Bij parel wordt ten strengste afgeraden een chemisch schoonmaakmiddel te gebruiken. Daarnaast kunnen parels ook niet tegen parfum, make-up of haarlak. Zijn uw parels toch toe aan een schoonmaak dan kan dit het beste met lauw water en een zeemleren doek.
  • Edelstenen zijn niet bestand tegen krassen of harde klappen. Bescherm uw sieraden ook altijd tegen extreme temperatuurwisselingen. Zorg er ook voor dat ze niet in aanraking komen met huishoud chemicaliën.
  • Zorg ervoor dat u uw sieraden tenminste één keer per jaar bij ons na laat kijken. Wij kunnen voor u de sieraden op slijtage controleren en zo voorkomen dat u de verliest. Daarnaast kunnen dan uw sieraden bovendien professioneel gereinigd worden.
×