Platina trouwringen | Dé platinum specialist

Dit van nature witte edelmetaal is het duurzaamste, zuiverste en zeldzaamste metaal wat voor trouwringen wordt gebruikt. Het is oersterk, hypoallergeen en beschadigd nagenoeg niet. Hierdoor is het uitermate geschikt als trouwring. In tegenstelling tot (wit) goud wordt platina bijna in haar zuiverste vorm gebruikt, namelijk voor 95% puur. Daarom is platina geliefd voor trouwringen. Maar omdat platina dertig keer zeldzamer is dan goud en moeilijker te bewerken, is het ook meer kostbaar. Naast de 950/ legeringen bieden wij een zelfs een 999/ legering bestaande uit 99,9% platina! Dit zijn de ultieme edele trouwringen op de markt. Tenslotte is er een voordeligere 600/ legering verkrijgbaar. Het verschil in kwaliteit tussen deze platina trouwringen tonen wij u graag in onze trouwringenboutique.

Overweegt platina trouwring aan te schaffen? Of bent u gewoon geïnteresseerd in de achtergrond van het meest zeldzame, zuivere en duurzame edelmetaal ter wereld? Juwelier De Tijd is de specialist in platina trouwringen en biedt de grootste collectie platina ringen in Nederland! In dit blog gaan wij dieper in op de voordelen van een platina trouwring.

  • Wat is platina
  • Platina Geschiedenis
  • Platina: uitdrukking van liefde
  • Kwaliteit van Platina
  • Platina keurtekens
  • Aanschaf van platina sieraad

Wat is platina

Dit van nature witte edelmetaal is het duurzaamste, zuiverste en zeldzaamste ter wereld. Dat het duurzaam is blijkt uit het feit dat platina trouwringen nagenoeg niet beschadigen en daardoor een leven lang meegaan. In tegenstelling tot goud trouwringen worden platina ringen bijna in haar zuiverste vorm vervaardigd. Platina is erg zeldzaam, want het wordt maar op enkele plaatsen ter wereld gedolven. Om een ounce (31,1 gram) platina te delven, moet maar liefst tien ton erts uit de bodem gedolven worden, een proces dat zo’n 8 weken in beslag neemt. De duurzaamheid van platina, maakt platina zo geschikt voor het maken van trouwringen. Het vergaat, oxideert en beschadigt niet en behoudt zijn natuurlijke witte kleur. Een platina trouwring is een sieraad voor het leven.

Platina geschiedenis

Zo’n 3000 jaar geleden werd platina voor het eerst gebruikt door de Egyptenaren. Acht honderd jaar later werkte de Inca’s ermee. Zij combineerden platina met geelgoud om zo de mooiste sieraden te creëren. Een toepassing die pas in de twintigste eeuw veel gebruikt zal worden. De Spaanse bezetters ontdekten rond 1590 het witte metaal in de rivieren van Equador. Zij dachten aanvankelijk dat het onrijp zilver was en gooide het terug de rivier in. Ze noemde het platina dat ‘klein zilver’ betekent. Het eerste platina sieraad in Europa werd rond 1790, door een Franse goudsmid gemaakt voor Koning Louis XVI van Frankrijk. Hij bestempelde platina als ‘het enige edelmetaal geschikt voor koninklijk bloed’.

Daarna zijn veel bekende diamanten zoals de Hope, Koh-i-Noor en ‘The great star of Africa’ in platina gezet. Carl Fabergé, de beroemde Russische juwelier prees het werken met platina net als Louis Cartier uit Parijs en menig andere grote juweliers uit de geschiedenis. Tegenwoordig wordt platina gevonden in Afrika, Rusland, Colombia en Noord Amerika en wordt het gebruikt om er de mooiste en meest exclusieve sieraden mee te maken.

Platina uitdrukking van liefde

Door hun schoonheid en waarde worden platinasieraden vaak gegeven als een speciale uiting van liefde zoals bij verlovingen, bruiloften, jubilea en verjaardagen. Tegenwoordig is de combinatie van platina met roségoud erg populair. Steeds meer bruidsparen verenigen hun liefde met een platina trouwring al dan niet in combinatie met rosé- of geelgoud. Vooral door de duurzaamheid en sterkte van het metaal is het een trouwring voor het leven, dat nooit haar glans en schoonheid verliest.

Kwaliteit van platina

Platina is een van de sterkste edelmetalen ter wereld, het wordt bijna in zijn puurste vorm gebruikt. Hierdoor is het uitermate geschikt om kostbare edelstenen in te zetten. Platina trouwringen zijn hypoallergeen en beschadigen nagenoeg niet. In tegenstelling tot witgoud worden er aan platina trouwringen geen legeringen toegevoegd om de witte kleur te verkrijgen, platina is van nature wit. Dit betekent dat de intens witte kleur bij het dragen niet verdwijnt. Vooral diamanten komen goed tot hun recht in een platina trouwring, de witte kleur versterkt de schittering van diamanten.

Keurtekens in platina trouwringen

Iedere platina trouwring dat in Nederland verhandeld wordt, moet voorzien zijn van een geldig keurteken. Op grond van de Waarborgwet keuren we in Nederland 1 platinagehalte: gehalte platina (950/000). Platina wordt zoals bovenstaande legering duidelijk maakt bijna in zijn zuiverste vorm gebruikt. Platinasieraden bestaan voor minimaal 95% uit puur platina. Bij platina wordt geen onderscheidt gemaakt in grote of kleine voorwerpen, maar in nieuwe of gebruikte voorwerpen. De tekens zijn de volgende grote en kleine voorwerpen nieuw; en voor grote en kleine voorwerpen gebruikt:

Platina trouwring kopen

Wanneer u de aanschaf van een platina trouwring overweegt voor uzelf, of als cadeau voor iemand die u lief is investeert u in tijdloze schoonheid. Bij een dergelijke aankoop is het belangrijk dat u het juiste advies ontvangt. De ene platina trouwring is de andere niet, er is een groot onderscheid in vervaardigingswijzen en bijmetalen in een platina ring. Onze platina trouwringen worden gelegeerd met wolfraamcarbide wat een exeptionele hardheid geeft tov standaard platina trouwringen. Wij lichten graag de verschillen en vele mogelijkheden toe. Onze jarenlange ervaring gecombineerd met uw persoonlijke smaak, zal resulteren in de keuze van precies die trouwring dat bij u past en dat u de rest van uw leven zult koesteren.