Gouden trouwringen
Goud is al eeuwenlang een bron van inspiratie en veel gebruikt voor gouden trouwringen. Dit zachte edelmetaal kent een aantal eigenschappen dat het tot de ‘Koning der Metalen’ maakt. Goud behoudt zijn glans en is veelzijdig, smeedbaar en duurzaam. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de mens zich al duizenden jaren van goud bedient en er zich graag door laat inspireren. Juwelier De Tijd is de specialist in trouwringen en biedt de grootste collectie gouden ringen in Nederland! In dit blog gaan wij dieper in op de eigenschappen van een gouden trouwring.
- Wat is goud
- Gouden geschiedenis
- Symbool van eeuwigheid
- Kwaliteit van goud
- Gouden keurtekens
Wat is goud
Goud is een zeldzaam edelmetaal dat diep onder de grond wordt gewonnen. Gemiddeld wordt er 3 ton erts gedolven voor het winnen van 100 gram goud. Geen wonder dat het vrij kostbaar is. Gelukkig is goud ook nog eens duurzaam – het vergaat nooit, roest niet en behoudt zijn glans. Ook kan het steeds opnieuw worden gebruikt. In pure vorm is goud een zacht metaalsoort. Daarom wordt het vermengd met metaalsoorten als zilver en koper, hierdoor is goud zeer geschikt voor het maken van trouwringen.
Goud is zacht, helder, geel, natuurlijk materiaal dat miljoenen jaren geleden onder enorme druk is ontstaan in de dieper gelegen lagen van de aardkorst. Hoewel goud voor het eerst werd ontdekt in rivierbeddingen in Azië en Afrika, wordt goud vandaag de dag voornamelijk verkregen via ondergrondse mijnwinning. Een intensief en moeilijk proces. Op een diepte van 3000 meter moet gemiddeld drie ton erts gedolven en verwerkt worden om één ons goud te winnen. Goud is zeldzaam, ook omdat het sinds de 6e eeuw na Christus heeft gediend als betaalmiddel. Pas na de eerste Wereldoorlog, toen er bijna geen goudvoorraad meer was, verloor het goud als betaalmiddel zijn functie.
Gouden geschiedenis
De zeldzaamheid en schoonheid van goud hebben tot vele magische verhalen geleid. Zo werd van de legendarische Koning Midas van Griekenland beweerd dat hij de kracht had om alles wat hij aanraakte, in goud te veranderen. Van de Inca’s in Zuid-Amerika is bekend dat zij een ware hartstocht voor goud hadden. Zij zagen goud als ‘tranen van de zon’ en hadden de gewoonte hun overledenen te begraven met gouden maskers op en van top tot teen bedekt met goudpoeder. Hun land werd bekend als het ‘El Dorado’ oftewel het ‘Gouden Land’. Een begrip dat nu nog wordt gebruikt voor een land van onmetelijke rijkdom en invloed
Gouden trouwringen symbool van eeuwigheid
De gouden trouwring symboliseert traditiegetrouw de band tussen twee mensen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat goud sinds de 2e eeuw na Christus in trouwringen wordt verwerkt. In 1554 zorgde de Engelse Koningin Mary Tudor ervoor dat de gladde gouden trouwring in de mode kwam door deze te kiezen als haar trouwring. Hoewel de gouden verlovings- en trouwring qua uiterlijk in de loop der tijd de nodige veranderingen heeft ondergaan, symboliseert hij vandaag de dag nog steeds die blijvende liefde voor elkaar. Goud is liefde, goud is puur, goud is eeuwig.
De kwaliteit van goud
Puur goud is van nature een zacht metaal en daardoor moeilijk tot sieraad te verwerken. Ter verharding wordt goud dan ook gemengd met bijmetalen als zilver en koper; zo ontstaan de zogenaamde goudlegeringen. Onze gouden trouwringen zijn er in allerlei legeringen en goudkleuren. In Europa wordt de hoeveelheid puur goud die aanwezig is in een sieraad uitgedrukt in duizendsten. Zo heeft puur goud, beter bekend als 24 karaats goud, een waarde van 1000 duizendsten. 18 karaats goud dat voor 0,75 deel uit puur goud bestaat, heeft derhalve een waarde van 750 duizendsten. De ‘rest’ is dan meestal zilver of koper. Aan de verschillende bijmetalen ontleent goud haar kleurnuances. Roodgoud ontstaat door de toevoeging van koper en witgoud door aan de legering koper, nikkel of palladium toe te voegen. De meestvoorkomende legeringen voor gouden trouwringen zijn 14- en 18 karaats. Maar 8- en 9 karaats komt ook voor. In onze collectie vind u ook gouden trouwringen van 21,6 karaats en 24 karaats (puur!) goud. Deze legeringen voor trouwringen zijn zeer uitzonderlijk en alleen te maken door gespecialiseerde trouwringenateliers.
Keurtekens in gouden trouwringen
Ieder gouden voorwerp dat in Nederland verhandeld wordt, moet voorzien zijn van een geldig keurteken. Op grond van de Waarborgwet kennen we in Nederland vier geaccepteerde goudlegeringen:
- 14 karaat (585/1000)
- 18 karaat (750/1000)
- 20 karaat (833/1000)
- 22 karaat (916/1000)
Legeringen beneden 14 karaat mogen in Nederland geen goud genoemd worden.
Goud
Goud is een zeldzaam edelmetaal dat diep onder de grond wordt gewonnen. Gemiddeld wordt er 3 ton erts gedolven voor het winnen van 100 gram goud. Geen wonder dat het vrij kostbaar is.
Gelukkig is goud ook nog eens duurzaam – het vergaat nooit, roest niet en behoudt zijn glans. Ook kan het steeds opnieuw worden gebruikt. In pure vorm is goud een zacht metaalsoort. Daarom wordt het vermengd met metaalsoorten als zilver en koper, hierdoor is goud geschikt voor het maken van trouwringen.