Verlovingsring kopen? Zeven tips van de verlovingsringen expert

Wat is de meest gekozen dag om een geliefde ten huwelijk te vragen? Valentijnsdag zult u misschien zeggen, maar ook kerstavond is al decennialang de avond bij uitstek om uw geliefde de hand te vragen. Juwelier De Tijd uit Doetinchem geeft u graag enkele tips bij het kopen van een verlovingsring.

U wilt uw geliefde ten huwelijk vragen. Van harte gefeliciteerd! Een mooiere bezegeling van jullie liefde voor elkaar bestaat er niet. Kerstavond – of in breder perspectief: de periode rond de feestdagen – is een uitgelezen tijd om de hand van uw geliefde te vragen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De hele familie verzamelt zich rond de kerstboom, er wordt gegeten en gedronken. In de donkere dagen rond kerst wordt teruggekeken op het oude jaar en vooruitgeblikt op het nieuwe – een nieuw jaar, vol nieuwe dromen, kansen en mogelijkheden.

Een bruiloft, ergens in de zomer die nog ver weg is, is misschien een van die dromen voor het nieuwe jaar. Maar wie gaat trouwen, dient eerst de hand van zijn of haar geliefde te vragen en de verloving te bezegelen met een ring. Maar het aanschaffen van een verlovingsring is makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe weet ik welke ring ze mooi vindt? Hoe meet ik de ringmaat van haar vinger? En waar moet ik rekening mee houden bij het kopen van zo’n ring? Juwelier De Tijd maakte een kleine checklist.

1. Modern of klassiek?

Is uw geliefde een modern of klassiek type? Om de juiste verlovingsring te vinden is het van belang om te weten waar uw aanstaande verloofde van houdt. Houdt ze van strak design, bling-bling of toch vintage? Houdt ze van goud of van zilver? Er is tegenwoordig enorm veel ontwerp- en materiaalkeuze. Toch zijn het de klassieke geel-, rosé- of witgouden verlovingsringen die het vaakst worden gekozen. Nog een laatste tip: houdt alvast rekening met de keuze voor de trouwring. De aanzoeksring zal tenslotte wel een leven lang moeten matchen met de trouwring.

 

2. Steel een ring van haar

Een ring moet natuurlijk goed om de ringvinger passen. Maar hoe meet je stiekem – zonder dat ze argwaan krijgt – de ringmaat van je geliefde? Daar zijn verschillende methoden voor. Het handigst is natuurlijk om een ring die ze vaak draagt mee te nemen naar de juwelier. Lukt dat niet, dan kunt u op een onbewaakt moment wellicht een poging wagen om met een schuifmaat de binnendiameter van een ring op te meten. Een andere, simpele methode om de ringmaat van uw aanstaande te bepalen is om een ring van haar om uw eigen vinger te schuiven, en een streepje te zetten bij het punt waar de ring gaat klemmen. Wat ook eens is gebeurd: iemand die een afdruk van een ring in een stuk zeep had gemaakt, en deze meebracht naar de juwelier. Ook dat kan. Wees creatief!

3. De keuze van de diamant

Een klassieke verlovingsring bevat een diamant. De meest gekozen ring is de solitaire diamantring. In deze ring is één diamant gezet. Een tweede optie is de diamantpavé-ring. Deze ring heeft naast een middensteen een entourage van meerdere kleinere diamantjes. Een derde optie is de diamantring met aan de zijkant kleinere diamantjes gezet. Kun je voor je gevoel geen goed besluit nemen? Dan bieden wij de mogelijkheid een losse diamant (of andere edelsteen) uit te zoeken. Jullie kunnen dan later samen terugkomen om de ring uit te zoeken of samen met ons te ontwerpen. Zo kiest u nooit de verkeerde ring.

4. Let op het slijpsel van de diamant

Als u de diamant (of een andere edelsteen) eenmaal heeft gekozen, is het van belang dat u op het slijpsel van de diamant let. Met het slijpsel van de diamant bedoelen we: in welke vorm en in welke kwaliteit de diamant geslepen is – dat bepaalt namelijk voor een groot deel de schoonheid van de ring. Een baguette geslepen diamant zal nooit de fonkeling en dispersie (vuur – en regenboogkleuren) van een briljant geslepen steen vertonen. Daarom is het nuttig de juwelier te vragen of hij de verschillen kan laten zien. Hoe goed de steen geslepen is wordt op een diamantcertificaat vermeldt. De termen die hiervoor gebruikt worden zijn: excellent, very good, good, fair of poor. Met een grote diamant die niet fonkelt sla je de plank natuurlijk finaal mis. Ons advies zou daarom zijn: ga voor de hoogst haalbare slijpkwaliteit binnen jouw budget. Maak de grootte van de diamant onderschikt aan de kwaliteit van het slijpsel.

5. Kies de kleur van een diamant

Een klassieke verlovingsring bevat een kleurloze diamant. De diamantkleuren zijn onder te verdelen in de kleuren D tot en met Z. De kleur D is het meest zuiver wit. Omdat deze kleurloze diamanten erg zeldzaam zijn, zijn deze tevens erg kostbaar. Het verschil tussen kleur D en kleur F is alleen door een juwelier of taxateur met het blote oog te zien. Ben je op zoek naar een goedkope aanzoekring, ga dan op zoek naar een diamant met de kleur G of H. Is de steen geler (bijvoorbeeld kleur I of J) dan wordt het kleurverschil duidelijk zichtbaar – ook voor het blote oog. In onderstaande video worden de verschillen duidelijk gemaakt:

 

Hoeft de ring niet de klassieke verlovingsring te zijn? Dan kunt u kiezen voor een gekleurde steen. Kijk bijvoorbeeld een naar een gele of een zwarte diamant, of een groene smaragd, blauwe saffier of rode robijn. Met deze mooie kleuren maakt u haar aanzoeksring uniek.

 

6. Bepaal het karaat van de diamant

 

Het karaat is de aanduiding van de grootte van de diamant. Eén karaat (afkorting: crt) staat gelijk aan 200 milligram. Ben je op zoek naar een goedkopere verlovingsring, maar wel met een diamantgrootte van rond de één karaat, overweeg dan een diamant tussen 0,93 crt en 0,98 crt te kopen. Met het blote oog is er nauwelijks verschil te zien ten opzichte van de 1,00 crt. Maar de prijs kan, omdat 0,98 crt geen magisch rond getal is, wel tot twintig procent voordeliger zijn.

Zelf zou ik als juwelier kiezen voor een 1,02 crt of 1,03 crt briljant geslepen diamant. I.p.v. een 1,00crt. Deze stenen hadden voor het slijpen voldoende gewicht en kunnen daarom goed worden geslepen. De stenen zijn mooi in proportie en goed van symmetrie. Bij een 1,00crt kan het zijn dat de symmetrie niet goed is (ovaal) om wel op het magische getal van 1,00crt diamant te blijven en niet op 0,99crt uit te komen.

7. Let op de kwaliteit van de diamant

De zuiverheid van een diamant wordt uitgedrukt in de volgende termen: LC – loepzuiver (‘flawless of internally flawless’), VVS1 – zeer zeer kleine insluitsels (‘very very small inclusions’), VVS2 (idem), VS1 – zeer kleine insluitsels (‘very small inclusions’), VS2 (idem), SI1 – kleine insluitsels (‘small inclusions’), SI2 (idem), SI3 (idem), PI1 – piqué (met blote oog zichtbare oneffenheden), PI2 (idem) en PI3 (idem).

Ook hier is ons advies: vraag de juwelier naar de verschillen. Een diamant met een hoge zuiverheid (bijvoorbeeld met kwaliteitskeurmerk LC) heeft een heel andere prijs dan een diamant met PI1-kwaliteit. Vindt u het minder belangrijk dat een diamant loepzuiver is, kies dan bijvoorbeeld voor SI1-kwaliteit. Maar let op: bezuinig niet teveel op de zuiverheid van een edelsteen, want een hoge zuiverheid zorgt voor een mooie schittering. En u wilt natuurlijk wel een ‘schitterende’ steen om de vinger van uw geliefde laten glijden.

 

 

Laatste advies: vraag deskundig advies

Een verlovingsring is het tastbare symbool voor jullie liefde. Het is dus van belang dat u een weloverwogen keuze maakt en een ring koopt die bij haar past. Via onze webshopis het mogelijk om te grasduinen door onze vaste collectie verlovingsringen en ze online te bestellen. Voor deskundig advies staan wij altijd voor u klaar per telefoon, per mail en natuurlijk in onze winkel. Kom eens langs, dan kunnen we u helpen bij het maken van de juiste keuze. Want het kopen van een verlovingsring is niet hetzelfde als het kopen van een bosje bloemen – het is een geschenk dat ze haar hele leven zal koesteren.

 

×