Edelstenen in alle kleuren, soorten en maten
Gekleurde edelstenen zijn beschikbaar in allerlei soorten en maten. Van duivenbloedrode robijnen, tot intens groene smaragden en van korenbloemblauwe saffieren tot aquamarijnen in de kleuren van de oceanen. En vergeet natuurlijk de purperen amethisten, goudgele citrienen, toermalijnen en tanzanieten niet. Dankzij de intense kleuren van de edelstenen, krijgt een sieraad een geheel eigen karakter. Door die enorme keuze kunt u zoeken naar dé perfecte kleur, of bijvoorbeeld kleuren combineren voor het perfecte en unieke sieraad. Een overzichtelijke lijst met edelstenen kan u helpen met kiezen. Naast de enorme variatie aan edelstenen, is aan veel stenen een symboliek toegekend. Lees ook meer over de behandeling en herleidbaarheid van edelstenen.
Symboliek van edelstenen
Al sinds mensenheugenis spreken gekleurde edelstenen tot de verbeelding en worden magische en geneeskundige eigenschappen aan edelstenen toegekend. Edelstenen worden geassocieerd met tekens uit de dierenriem, en vervolgens gekoppeld aan een geboortemaand, ontstonden ‘maandstenen’. Zo ontstond het fenomeen Maandstenen of Birth Stones.
Edelstenen: kwaliteit en oorsprong
Maar al sinds edelstenen enige waarde kregen, hebben mensen geprobeerd ze na te maken of te vervalsen. Voor u is het van belang dat u krijgt waar u voor betaald, alleen is dat soms lastig te beoordelen. Dankzij onze expertise, kunnen wij edelstenen classificeren, op basis van kwaliteit onderscheiden en de waarde ervan beoordelen. Dat doen wij met alle edelstenen die we verkopen, zodat u precies weet wat u koopt. Maar we kunnen u ook helpen de waarde van een edelsteen reeds in uw bezit te beoordelen. We kijken dan naar de kwaliteit van de edelsteen, we bepalen of de edelsteen behandeld is en wat de oorsprong van de edelsteen is.
Behandeld of onbehandeld
Hoewel twee edelstenen hetzelfde kunnen lijken qua kleur, slijping en uitstraling, zegt dit niet zoveel over de kwaliteit.
We onderscheiden grofweg twee groepen: behandelde en onbehandelde edelstenen. Behandelde edelstenen zijn op één of meerdere manieren bewerkt om de uitstraling te verbeteren, terwijl onbehandelde stenen uitsluitend geslepen en gepolijst zijn.
Men behandelt edelstenen van minder goede kwaliteit zodat ze qua kleur, slijping en uitstraling lijken op een zeldzame edelsteen van hoge kwaliteit. Vanwege het grote aanbod behandelde stenen, zijn ze echter minder kostbaar dan onbehandelde edelstenen. We onderscheiden vijf behandelingsniveaus:
1. None (onbehandeld),
2. Insignificant (zeer lichte behandeling),
3. Minor (lichte behandeling),
4. Moderate (intensieve behandeling),
5. Significant (Zeer intensieve behandeling)
Behandelde edelstenen zijn overigens niet ‘slecht’, ze zijn alleen van een lagere kwaliteit maar daardoor vaak wel beter betaalbaar. Een onbehandelde smaragd kost bijvoorbeeld duizenden euro’s per karaat, terwijl een behandelde smaragd slechts een paar honderd euro per karaat kost. Het prijsniveau van gekleurde edelstenen neemt dus af naarmate de behandeling toeneemt. Hoogste geprijsd zijn natuurlijke edelstenen – Natural. Daaronder komen de edelstenen die enkel een hitte-behandeling hebben ondergaan – Heated. Daarna komen de edelstenen waaraan tijdens de hitte-behandeling stoffen zijn toegevoegd, zoals titanium en beryllium – Diffused en Be-diffused. Als laagst geprijsd vinden we logischerwijs de synthetische edelstenen – Synthetic.
Verschillende type behandelingen
-
Verhitten
Door verhitting verbeterd de helderheid en soms ook de kleur van de edelsteen. We zien het verhitten van stenen als een algemeen geaccepteerde behandeling.
-
Bleken
Door een edelsteen te bleken, verander of verminder je de kleur van de steen. Deze techniek wordt veel gebruikt bij parels, koraal, jadeïet en tijgeroog.
-
Oliën
Door de edelsteen te oliën wordt het oppervlak gladder en verminderen zichtbare inkepingen en breuken.
-
Bestraling
Wanneer stenen gecontroleerd blootstelt worden aan een gedoseerde hoeveelheid straling, kan de kleur van bepaalde edelstenen veranderen. We zien dat diamanten vaak worden bestraald om een opvallende kleur te krijgen, maar ook topaas en kwarts worden bestraald om strenge – niet natuurlijke – kleuren te krijgen.
-
Verven/inkleuren
Door breuken in de edelsteen te vullen met gekleurde verf of was, verbetert de uitstraling en de kleur. Parels worden vaak geverfd, maar bijvoorbeeld ook lapis lazul, jade, kwarts, smaragd en robijn worden geverfd. Om het resultaat te verbeteren worden edelstenen soms eerst gebleekt en dan geverfd.
-
High Pressure, High Temperature (HPHT)
Door diamanten onder hoge druk te verhitten, kan een diamant van kleur veranderen. Dit wordt hoofdzakelijke gedaan om een diamant kleurloos te maken, maar kan ook worden gedaan om een bruine diamant te transformeren naar geel, oranje/geel of blauw.
-
Coaten
Edelstenen, bijvoorbeeld diamanten, topazen en tanzaniet, worden geheel of deels bedekt met een dun laagje verf of metaal oxiden. Hiermee wordt de kleur en de uitstraling gewijzigd of verbeterd. Handelsnamen als ‘mystieke topaas’ of ‘celestial maansteen’ worden vaak toegekend aan edelstenen met bijzondere kleuren, die ze te danken hebben aan een coating.
-
Impregneren/vullen
Door poreuze edelstenen te vullen of impregneren met wax, hars of glas, verbetert men de glans en transparantie. Deze behandeling zorgt er ook voor dat breuken minder goed zichtbaar worden. Diamanten, robijnen, saffieren en smaragden zijn een populair onderwerp voor dergelijke behandelingen.
-
Boren met laser
Deze behandeling wordt uitsluitend uitgevoerd bij diamanten, omdat diamant sterk genoeg is om de hitte van de laser te weerstaan. Het doel van laserboren is het bereiken van een insluitsel, welke hierna behandeld of verwijderd kan worden en daardoor niet meer zichtbaar is.
Wij geven de voorkeur aan onbehandelde of met hitte behandelde stenen vanwege hun kwaliteit en duurzaamheid. Behandelde gekleurde edelstenen zijn dus zeker niet uit den boze, maar wij hanteren wel een ondergrens qua kwaliteit. Daarnaast komen onze edelstenen uit diverse (herleidbare) bronnen.
Herleidbaarheid (Traceability)
Elke edelsteen draagt het verhaal van zijn bron en reis tot het heden. Wij willen graag meer weten over de oorsprong en reis tot het heden, want per slot van rekening willen we u kunnen vertellen waar een edelsteen vandaan komt, wie de steen gevonden heeft en door wie het geslepen is.
Daarom werken wij met toegewijde partners die een sleutelrol in de reizen van heel veel edelstenen spelen en ons precies kunnen vertellen wat we willen weten.
Doorgaans onderscheiden we vier herleidbaarheidsniveau ’s:
- Mining Partnership
Bij een Mining-partnership hebben onze leveranciers een vergaand samenwerkingsverband met de mijn en kunnen ons daardoor alles vertellen over de oorsprong, maar ook over de situatie in de mijnen en de kwaliteit van het proces. Dit is het hoogste niveau.
- On-site contact
Onze leveranciers heb direct contact met personen op de mijnlocatie, kennen de situatie en zijn vaak zelf op locatie geweest. De oorsprong, het proces en de kwaliteit is zeer goed inzichtelijk.
- Trusted dealer
Een edelsteenhandelaar fungeert als tussenpersoon tussen de mijn en onze leverancier. Hoewel er een extra schakel aan de keten wordt toegevoegd, bestaan de zakelijke relaties al jaren. We kunnen het land van herkomst met hoge zekerheid aangeven, de exacte mijnlocatie is echter niet te valideren.
- Open market
De oorsprong van de edelsteen wordt gebaseerd op informatie van de verkoper en een rapport van het laboratorium. Hierdoor hebben we echter niet genoeg informatie om de volledige reis in kaart te brengen.
Het belang van kwaliteit
Wanneer u een ring of sieraad met een edelsteen koopt, wilt u daar natuurlijk lang van genieten én het zorgt voor een extra verdieping wanneer u de oorsprong van de edelsteen kent. Daarom vinden wij het van essentieel belang om u hier alles over te kunnen vertellen. Dankzij het kritische selectieproces, kunnen wij dat ook. Maar het stelt ons ook in staat om de kwaliteit te leveren die u mag verwachten wanneer u edelstenen koopt.